Blog: Přestupová politika Schalke? Něco, co nemohu pochopit...

Jsou věci, které se ve fotbale dějí a ani si jich tolik nevšímáte nebo je přejdete, ale když už se dějí často, tak už vás kolikrát trknou do hlavy. Přesně to se mi stalo u sledování přestupů Schalke, konkrétně řečeno hráčů, kteří z klubu zdarma odchází...

Včera Bayern oficiálně potvrdil, že ze Schalke po sezóně přivede jednoho z nejtalentovanějších německých hráčů - Leona Goretzku. Dvaadvacetiletý středopolař je dle serveru Transfermarkt aktuálně 6. nejcennějším Němcem s odhadovanou tržní hodnotou 36 milionů liber. Co je na tomto přestupu ale nejzajímavější? Cena! Gorezkovi totiž po sezóně končí u aktuálně čtvrtého týmu tabulky smlouva a bavorský tým tak posílí zdarma.

Goretzka však není ani zdaleka jediným nadějným hráčem, na němž v poslední době Schalke takto prodělalo. V létě klub opustil Sead Kolačinac (24 let), který tou tobou byl považován za jednoho z nejperspektivnějších levých beků a v Arsenalu nejednou již dokázal, že může být vážně dobrou posilou. V létě odešel zdarma i Maxim Choupo-Moting (28 let), jež sice neměl za sebou tak skvělou sezónu a oproti výše zmíněným hráčům je o pár let starší, ale věřím, že by se dal prodat třeba za 10 milionů, ostatně ve Stoke si letos nevede špatně a od začátku sezóny patří do základní jedenáctky. Zmíním tu ještě Joela Matipa, který se s týmem rozloučil o léto dřív. Sezóna 2015/2016 byla pro něj z osobního hlediska velmi dobrá, předváděl kvalitní výkony, v lize nechyběl Schalke ani minutu a z pozice stopera se mu podařilo vstřelit tři branky a na pět dalších nahrát. Tehdy mu bylo pouhých 24 let, několik sezón patřil do základní sestavy týmu, odešel však zdarma.

V létě tedy končí smlouva Goretzkovi, není však sám, dalším takovým je Max Meyer. Meyer má 22 let, 4 roky zpátky se o něm mluvilo jako o jednom z největších německých talentů, a i když prognózy zatím nenaplnil, stále se jedná o mladého a velmi nadějného hráče, který v posledních deseti ligových zápasech chyběl na hřišti pouhých pět minut, a má tak zásluhu na zatím povedeném průběhu sezóny Schalke. V létě se Meyer vyjádřil, že nemá zájem jednat o nové smlouvě a pokud tedy svůj názor ještě nezmění, bez finanční náhrady odejde i on. 

Schalke není chudý tým, není však ani natolik bohatý, aby mělo pravidelně pouštět zdarma zajímavé hráče, za něž věřím, že by mohlo získat celkem třeba i 100 milionů liber. Vůbec tento styl fungování nechápu, a jelikož je těch případů v poslední době více, musí být chyba ve vedení. Goretzka s Kolasinacem byli v týmu od osmnácti, Meyer přišel, když mu bylo 14, Matip dokonce v pouhých devíti letech. Schalke tyhle hráče dostalo do povědomí světa, je pochopitelné, že někteří chtějí odejít do většího klubu... Nemyslím si však, že by oni sami chtěli odcházet takovým způsobem, aby klub, který je vychoval, nedostal nějakou adekvátní finanční kompenzaci. Těžko říct, co přesně za tím je. Nevidím do fungování klubu a abych se přiznal, tak Schalke moc ani nesleduji, ale tohle mi neuniklo, přijde mi to hodně zvláštní a nerozumím tomu ... :) 

A co vy? Dokážete to vysvětlit? Jaký na to máte názor? 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

90%




NovějšíBlog: Mkhitaryan za Alexise, aneb kdo na výměně vydělal?
StaršíBlog: Čekají nás letos jedny z nejnudnějších bojů o titul v historii?