Blog: Čekají nás letos jedny z nejnudnějších bojů o titul v historii?

Máme za sebou zhruba polovinu sezóny a při pohledu na ligové tabulky mě napadá, že téměř v každé z u nás nejsledovanějších soutěží je již nyní jasný favorit na titul. Nemám zjištěné, jak to bylo v dávné historii, ale v té novodobé si neuvědomuji, že bych něco podobného zažil. Předem říkám, že nemám moc rád, když se již po půlce sezóny začíná mluvit o tom, že je o titulu rozhodnuto, ale letos i já jsem poprvé tenhle termín tak brzy použil. V následujících odstavcích se zkusím podívat na každou ze soutěží a zhodnotit šance aktuálního favorita na titul. 

Jako první se podíváme do Anglie, kde letos kralují hráči Manchesteru City. Ti za 22 zápasů ani jednou neprohráli a pouze dvakrát remizovali. Pyšní se nejlepší obranou a suverénně nejlepším útokem soutěže (64 gólů, v této statistice druhý Liverpool má 50). City hrají krásný a velmi účelný fotbal, navíc mají dostatečně široký kádr a Guardiola na některých místech může v poklidu rotovat bez ztráty kvality. Na druhý Manchester United mají náskok patnácti bodů, United navíc momentálně nehrají vůbec dobrý fotbal a množstvím ztrát dávají svým městským rivalům často možnost náskok zvyšovat. Celkem formu mají další týmy v pořadí, hlavně v současné době čtvrtý Liverpool a pokud United nezlepší své výkony, budou mít problém ne s udržením druhé příčky, ale s umístěním mezi nejlepší čtverkou. Že by ale někdo mohl ohrozit City? Těžko čekat, že se najde tým, který již do konce sezóny neprohraje a téměř neztratí. I kdyby se tak však stalo, svěřenci Pepa Guardioly by museli prohrát třetinu zápasů a jak moc je tohle pravděpodobné? Můžeme tu spekulovat o sérii zranění, o dalších scénářích, stát se může ledasco. Manchester City však hraje krásný fotbal, má skvělou formu, fantastický kádr a velký náskok, a podle mě má momentálně jasně nakročeno k titulu. 

Skočíme do Španělska, kde s jedenáctibodovým náskokem vládne na čele Barcelona. Podobně jako Manchester City, tak i hráči Barcelony dosud v lize neprohráli, nastříleli nejvíce branek a nejméně jich inkasovali. Další konkurenci v tabulce navíc často ztrácí a momentálně se nezdá, že by je některý z nich mohl ohrozit. Druhé Atlético mívá problémy se zakončením, v 17 zápasech nastřílelo zoufalých 25 branek. V tomto směru by jim však mohl pomoct příchod Diega Costy. Real Madrid v této sezóně nepůsobí herně nejlépe, často má problémy s koncovkou a na své poměry ztrácí zbytečně moc bodů. Barceloně se navíc vrací Osmane Dembélé, který by měl do hry přinést další kvalitu. Náskok Barcelony není tak velký a už vůbec ne nedostižný, ale když se podívám na její formu a na formu konkurentů, tak i v La Lize vidím velkého favorita na titul, o který se může připravit snad jen on sám. 

Francii a Německo dám dohromady, protože tu vidím několik podobností. V obou soutěžích nalezneme celky, které kvalitou kádru, a hlavně finančními možnostmi jsou daleko před zbytkem soutěže. Monako a Lyon prožívají dobrou sezónu, na PSG ztrácí devět bodů, což není moc, ale kdyby se náhodou ztráta ztenčila, jsem si jistý, že by v Paříži znovu zapnuli a své postavení si pohlídali. Nemyslím si, že si v týmu někdo vůbec připouští, že by se letos neměl slavit ligový titul. Na druhou stranu by mohlo dojít k podcenění, k nějakému uspokojení... Nemyslím si však, že letos v Ligue 1 je schopen PSG někdo výrazně ohrozit. Podobné je to v Bundeslize, kde nade všemi ční Bayern. Dortmund měl skvělý vstup do sezóny, pak odpadl, Bayern oproti tomu po návratu Juppa Heynckese ožil a vybudoval si na čele jedenáctibodový náskok před druhým Schalke. A když už mnichovský velkoklub má na čele takový náskok, těžko čekat, že jej promarní. Jak jsem psal výše, Bayern i Paříž mají ve svých soutěžích bezesporu nejlepší týmy. Když pak po polovině soutěže každý z nich má na čele soutěže takový náskok, nečekám, že jej ztratí. 

Boj o titul bude nudný v Česku, ze zmíněných soutěží pravděpodobně vůbec ten nejnudnější. Jak asi víte, Plzeň má za sebou rekordní podzim, za který ztratila pouhé dva body za remízu s Teplicemi. Na Slavii s Olomoucí má 14 kol do konce k dobru 14 bodů, těžko pak ještě čekat, že konkurenti ztrácet nebudou. Jak jsem v úvodním odstavci psal o tom, že je někde o titulu rozhodnuto, tak tahle slova byla mířena právě do Plzně. Plzeň má skvělý tým, dokáže vyhrávat i zápasy, ve kterých nehraje dobře, to momentálně soupeři nedokáží. Podle mě už je těžko někdo další může ohrozit. Vůbec pak nesleduji slovenskou ligu, při pohledu na její tabulku bych však mohl zmínit i tamní ligovou soutěž, v níž si pěkný devítibodový náskok drží Spartak Trnava. Na Slovensku se sice hraje systémem, který po 22 kolech rozdělí soutěž na skupinu hrající o titul a o záchranu, myslím však, že s tímto náskokem půjdou hráči Trnavy do těchto bodů s velkou výhodou a potřebným klidem. 

Na závěr jsem si nechal italskou Serii A, která je ze všech zmíněných soutěží jediná, v níž vedoucí celek nemá na své pronásledovatele velký náskok. Na prvním místě momentálně nalezneme hráče Neapole, kteří mají bod k dobru před Juventusem. Pár týdnů zpět byla situace v lize ještě zajímavější, první místo tehdy bylo v držení Interu, ten však za poslední 4 utkání vybojoval pouhé dva body a na vedoucí tým nyní ztrácí již 7 bodů. Musím říct, že mírně v boji o titul favorizuji Juventus, který je na tohle zvyklý, poslední roky vládne italské lize a s tím, jak ubíhají měsíce, tak postupně odpadá jeden konkurent za druhým. Neapol se mi hodně líbí, má kvalitní tým, navíc vypadla z Ligy mistrů, a tak se může zaměřit na ligu, ale je podle mě pravděpodobné, že někdy přijde období, v němž ztratí pár bodů, čehož v Turíně využijí. Na druhou stranu stejně tak může ztrácet i Juventus, který se mi nejeví tak silný, jak loni. Serie A je však podle mě jediná ze zmíněných soutěží, v níž momentálně nemám výrazného favorita na titul. 

Těžko říct, zda nejsem v některých soutěží příliš velký pesimista, a ještě se nedočkáme nějakého překvapení, nevidím do budoucnosti. Vůbec bych se pak nezlobil, kdyby mi nějaký názor nevyšel, naopak bych jako velký fotbalový fanoušek byl jen rád, kdyby se o titul hrálo do posledních kol v co největším počtu soutěží. Zatím to tak sice nevypadá, ale fotbal nám přináší mnohá překvapení, třeba budeme jednoho takového svědky i letos. A třeba taky ne, třeba se ve většině soutěží bude slavit několik kol dopředu a vážně se tak dočkáme jedněch z nejnudnějších bojů o titul v historii :) 

A co si myslíte vy? Kde podle vás může ještě dojít k překvapení a velkým ztrátám favorita? :) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

83.3%




NovějšíBlog: Přestupová politika Schalke? Něco, co nemohu pochopit...
StaršíBlog: Největší překvapení a zklamání skupinové fáze Ligy mistrů