Očima fanoušků: Dortmund - Bayern

Nejsledovanější zápas bundesligového podzimu se blíží, již zítra Dortmund vyzve Bayern. Tak velký zápas se pak přirozeně nabízí k vytvoření dalšího příspěvku do rubriky "Očima fanoušků", ve které se ptáme na názory příznivců obou klubů. Jak hodnotí kvalitu soupeře? Co od zápasu očekávají? Nejen o tom si můžete přečíst v následujícím článku.

Na otázky odpovídali administrátoři stránek Borussia Dortmund CZ & SK a FC Bayern Mnichov CZ/SK. Oběma velmi děkuji za spolupráci.


Při pohledu na tabulku jistě leckoho překvapí vysoké postavení klubů jako Lipsko či Hoffenheim, možná až nečekaně dobře působí i Kolín a také Frankfurt. Co říkáte na výkony těchto týmů a myslíte si, že jim tahle forma vydrží? Který tým nejvíce zaujal Vás?

D: Tak pro začátek zdravím všechny čtenáře Vašeho webu. Největším překvapením je bezpochyby Lipsko, které je na tom bodově stejně jako vedoucí Bayern. Fakt, že po 10 zápasech tento nováček Bundesligy ještě neprohrál je velmi nevídaný. U tohoto klubu si netroufnu říct, zda jim jejich forma vydrží. Překvapují totiž od prvního kola. Hoffenheim ještě také neprohrál a jde vidět, že je přeřazení mladého trenéra Nagelsmanna z juniorky do A týmu velmi nakoplo. Minulý rok přece jen tak tak unikli barážové příčce. V minulém kole remizovali na hřišti Bayernu, a to se nepodaří každému. V tomto případě si ale troufnu říci, že jim forma nevydrží. Kolín překvapil i v minulé sezóně, takže tohle jako překvapení neberu. Kolín hlavně staví na perfektních domácích výkonech a tahounovi Modestem. Frankfurt nějak moc nesleduji. V tomto případě to vidím jen na dobrý vstup do sezóny, ale na druhou stranu musím říct, že si vedou mnohem lépe oproti minulé sezóně, kdy nakonec museli hrát baráž.

B: Je to samozrejme prekvapenie, každý by čakal, že v popredí budú iné kluby, ale pekne po poriadku. Kolín si myslím o chvíľu odpadne. Gólovo ich ťahá Modeste, ale nemyslím si, že Kolín bude miešať karty v popredí tabuľky. Lipsko aj keď je nenávidene v Nemecku pre svoj vznik, tak zaslúži si obdiv za hru a prácu s mladými hráčmi. Očakávam že Lipsko skončí v prvej 4ke. Vypadli už z nemeckého pohára, nehrajú žiadnu európsku súťaž, takže sa môžu sústrediť na Bundesligu. Majú ekonomicky skvelé zázemie, skvelého trénera a mužstvo, ktoré je hladné po úspechu a hrá pekný futbal. Najväčšie prekvapenie je pre mňa Hoffenheim so svojím mladučkým trénerom Nagelsmannom. Aj posledný zápas, ktorý hrali na Bayerne, predviedli skvelý výkon. Nato, že minulý rok sa len tak tak zachránili, tak tuto sezónu sú obrovské prekvapenie. Videl som pár ich zápasov a ich postavenie v tabuľke nie je náhodné. Veľký obdiv k trénerovi Nagelsmannovi. V 29 rokoch takto viest klub v Bundeslige je skutočne obdivuhodné. Posledný tím Frankfurt ťaží s tímovej hry. Je silný v domácom prostredí ale tak ako u Kolína si myslím, že príde pokles formy a neočakávam, že budú na pozíciách, ktoré zaručujú miestenku v pohárovej Európe.

V létě do klubu přišel Carlo Ancelotti, který nahradil Pepa Guardiolu. Jak na vás zatím tahle změna působí, popřípadě co se změnilo? Jak hodnotíte aktuální průběh sezóny pod jeho vedením? 

B: Každá zmena prinesie svoje pozitíva aj negatíva. Páči sa mi, že Ancelotti rotuje zostavou, pretože ako sám povedal chce aby bol každý hráč spokojný. Čo sa týka výsledkov, je to samozrejme skvelé tak ako pod Pepom, akurát hra je menej dominantná. Pod Guardiolom Bayern držal viac loptu, ale mali sme s toho aj viac šancí. Chýba mi taká dominantnosť v našej hre a lepšie využívania štandardných situácii, pretože máme skvelých hlavičkárov a prakticky sme nulový s týchto situácii, ale toto je naša slabina už roky. Verím že Carlo toto pozdvihne. Ale celkovo hodnotím zatiaľ jeho pôsobenie pozitívne. Uvidíme na konci sezóny.

Zápas Dortmundu s Bayernem je poslední roky asi tím nejsledovanějším v Bundeslize. Co pro Vás utkání proti tomuhle soupeři znamená?

D: Vždycky se na tento zápas rád podívám, ale třeba Revier derby mi přijde o něco zajímavější. Poslední roky mám na tyhle zápasy názor, že Dortmund útočí a Bayern dává góly. Však v posledních 4 střetnutích s Bayernem dokázal Dortmund vstřelit jen jednu branku, a to ještě zápas skončil 5:1. Musím přiznat, že se Dortmundu proti Bayernu nedaří, a to hlavně v zakončení. Snad se něco změní v následujícím zápase.

B: Je to akési meradlo momentálnej výkonnosti. Posledné roky, aj keď mal Dortmund krízu, tak sa na zápas proti nám vždy nahecovali. Tento zápas je ako nemecké "el clasico". Rešpektujem Dortmund ako veľmi silné mužstvo. Prípadná výhra BVB by veľmi zamiešala karty v tabuľke. Sám som bol v lete na superpohári v Dortmunde, keď tam hral môj Bayern, a čo sa týka prostredia, tak v Dortmunde je to asi najfutbalovejšie prostredie. To ako fanúšik Bayernu musím uznať. Keďže náš najväčší rival Mníchov 1860 hrá už roky v 2.Bundeslige a fanúšikovi Bayernu chýba poriadny vyhecovaný zápas, tak myslím, že zápas s BVB je za posledné roky brané ako najväčšie derby sezóny. Čiže extrémne dôležitý zápas.

V létě se mezi těmito týmy odehrály tři přestupy. Jak hodnotíte příchody/odchody Rodeho, Götzeho a Hummelse? 

D: Dalo by se říct, že z těchto přestupů více těží Bayern. Přeci jen Bayern se zbavil dvou náhradníků a Dortmund pilíře obrany. Hummels chybí znatelně a náhrada Bartra se zatím v Bundeslize rozkoukává. S výkony Rodeho jsem byl z počátku přípravných zápasů nadšen a v lize hraje svůj standart. Určitě je však zastíněn výkony Juliana Weigla a Gonzala Castra. Z Götzeho tedy moc nadšený nejsem, ale snad se jeho forma a morálka zvedne, když nastoupí s parťákem Reusem. To, co ukazovali před pár lety ještě s Lewandowskim, to byla pastva pro oči.

B: Úprimne Götze Bayernu nechýba absolútne. Ja mu veľmi prajem reštart kariéry, ale trápil sa v Bayerne a trápi sa aj v Dortmunde. V druhej Guardiolovej sezóne mal super zápasy, dal góly a už som veril, že sa chytí, ale nakoniec s toho bolo len trápenie. Ale za Bayern odohral svoje, snažil sa, to mu nemožno uprieť. Ja osobne verím, že nájde svoje stratené sebavedomie. Odchodu Rodeho mi bolo ľúto, ale chcel hrať pravidelne, keďže v Bayerne to nemal jednoduché. Ale je to hráč, ktorého by chcel každý tréner. Pracovitý, na ihrisku nechá vždy všetko a je veľký univerzál. Jeho pôsobenie v našom klube hodnotím len kladne. Čo sa týka Hummelsa, tak tu nie je veľmi čo rozprávať. V repre hrá spolu s Boatengom stopérsku dvojicu, za nimi je Neuer, takže spolupráca každým zápasom graduje. Každý zápas je lepší a lepší a potvrdzuje, že patrí k svetovej špičke na svojom poste.

Jak se Vám líbí letošní tým soupeře?

D: Síla kádru Bayernu je nezpochybnitelná. Hráči ať už Müller, Lewandowski, Neuer, Hummels či Ribéry, to je extratřída. Jejich kádr se podle mého moc neliší od toho z minulého roku. I když to nerad říkám, tak momentálně disponují nejlepším kádrem v Německu. Avšak týmy jako Kolín či Hoffenheim ukázali, že s Bayernem jdou urvat body, takže doufám, že se to povede i Dortmundu.

B: Hra BVB sa mi páči ako asi každému fanúšikovi. Hlavne doma predvádzajú fantastický kombinačný nátlakový futbal. Čo sa týka kádra, tak odišli veľké mená, ale veľmi vhodne to tréner Tuchel doplnil. Či už Dembele, Schürrle alebo Mor a ďalší. Do zostavy zapracoval veľa mladých šikovných hráčov. Hra Dortmundu je oku lahodiaca a určite sa fanúšikom páči.

Kdybyste si mohli vybrat jednoho soupeřova hráče do svého týmu, který by to byl a proč?

D: Pokud bych měl vybrat hráče, který by Dortmundu nejvíce pomohl, tak bych bral zpět Hummelse. Bez něj je obrana Dortmundu oslabena. Všimnout jsme si toho mohli již v minulé sezóně, kdy Hummels nenastoupil v pár po sobě jdoucích zápasech a hned se to odrazilo na výsledcích. Pokud bych však měl vybrat hráče podle sebe, ihned bych sáhl po Lewandowskim. Podle mého je to jeden z nejlepších útočníků na světě a to, že odešel do Bayernu, mě mrzí ještě teď.

B: Jednoznačne Marco Reus. Keby ho neprenasledovali zranenia, tak si myslím, že patrí k svetovej špičke. Má všetko, čo má ofenzívny hráč mať. Určite jeho výkony chýbajú aj nemeckej reprezentácii. Je to rozdielový hráč.

Jaký očekáváte průběh zápasu?

D: Jak už jsem zmínil, Dortmund bude mít více šancí, Bayern zase větší držení míče a více ze hry. Hlavně doufám, že se proti Bayernu konečně gólově prosadíme. Snad to opět neskončí 0:0 nebo 0:1.

B: Myslím, že na začiatku sa bude BVB snažiť Bayern zatlačiť, budú hlboko napádať našu rozohrávku, ale myslím, že Bayern potom prevezme kontrolu nad zápasom. Očakávam veľa šancí, možno aj gólovú prestrelku, keďže oba tímy dávajú veľa gólov, ale obrany nie sú také 100%. Čakám krásny ofenzívny futbal.

Jaký je Váš tip na výsledek?

D: To bych nebyl fanoušek, kdybych nenapsal výhru Borussie - vyhrajeme 2:1

B: Myslím, že Bayern príde do Dortmundu s cieľom neprehrať, ale verím, že zápas skončí tak ako v superpohári výhrou 0:2 pre Bayern.

 

 

NovějšíOčima fanoušků: FC Barcelona - Real Madrid
StaršíOčima fanoušků: Atlético Madrid - Real Madrid