Očima fanoušků: Dortmund - Schalke

Deváté kolo Bundesligy má na programu tzv. "Revierderby", tedy zápas Dortmundu se Schalke. Jak jsou fanoušci těchto klubů spokojeni s aktuálním průběhem sezóny, se sílou svých týmů a jak vidí dnešní zápas? 

Na otázky odpovídali administrátoři stránek Borussia Dortmund CZ & SK a FC Schalke 04 - CZ/SK. Oběma tímto děkuji za velmi dobrou spolupráci.


Dortmund nevstoupil do sezóny vůbec špatně, v posledních třech ligových zápasech však nedokázal zvítězit. Schalke je na tom zcela odlišně, po příšerném úvodu ročníku právě v posledních třech utkáních vybojovalo pěkných sedm bodů. Výsledky obou týmů jsou totožné alespoň na pohárové scéně, kde oba mají našlápnuto k postupu. Jak jste spokojeni s úvodem ročníku?

D: Tak začátek sezóny byl podle očekávání – 12 bodů z 5 zápasů, skóre 16:4. Zamrzelo jen zaváhání s nováčkem Bundesligy z Lipska. Takové zápasy nás stojí v konečném součtu titul. Avšak to jsme ještě nemohli vědět, jaké výsledky nás čekají. Venkovní prohra s Leverkusenem se ještě dá pochopit, ale dvě po sobě jdoucí remízy s Herthou a Ingolstadtem, to by se stávat nemělo, obzvlášť tedy s posledním Ingolstadtem. Byl to otřesný výkon, který v závěru „zachránil“ Pulisic. Důvodem této mizérie je velká absence zraněných hráčů a chyby v obraně. Snad se hráči pořádně nahecují na derby se Schalke, které se po špatném vstupu začíná zvedat.

S: Těžko říci, takový zlý vstup do sezóny jsme si nepředstavovali asi ani v tom nejhorším snu. Je pravda, že v létě se udělal v kabině docela průvan. Možná za tím stála menší nesehranost, ale to těžko odhadovat. Moc nám nenahrál ani těžký los. Za mě úplně zbytečně ztracené byly všechny body doma s Kolínem a venku na Hoffenheimu. V obou zápasech jsme vedli, ale ani jeden jsme nedotáhli alespoň k bodu. Co se týče Evropské ligy, tu máme rozehranou velice slušně a pokud nenastane nějaký kolaps, měli bychom si postup pohlídat. Doufám, že to nejhorší jsme si vyžrali na začátku a na dobrou formu z posledních třech ligových zápasů (Gladbach,Augsburg,Mohuč) navážeme i dále.

Přes léto oba týmy, podle mě, velmi dobře posílily, a to i s ohledem na budoucnost. Dortmund získal velké hráče jako Schürrle a Götze, ale také několik zajímavých mladých hráčů v čele s Morem, Guerreirem či Dembelem. Na straně Schalke to byl třeba Konoplyanka s Naldem, či obletovaný mladík Embolo. Jak se povedlo tyto posily zapracovat do týmu?

D: Pokud bych měl vybrat nejlepší letní posilu, tak to bude určitě vítěz letošního EURA Raphael Guerreiro. Je skvělý směrem dopředu a vyniká také v obraných aspektech hry. Takhle si představuji moderního beka. Dále jsem byl nadšen z podpisu Dembélého a Mora, za pár let z nich budou velcí fotbalisti. Je jasné, že na Dembélém nebudeme stavět útok, to je na Aubameyangovi, ale podle mě se v Bundeslize dobře aklimatizoval. To samé se dá říct o Morovi, který těží z toho, že hraje díky mnoha zraněním, ale tak proč ne, jsem rád, že mu Tuchel dává šance. Líbí se mi jeho vedení míče, v tom je hodně silný. Pak tady máme Schürrleho, který kromě vyrovnávajícího gólu proti Realu toho moc nepředvedl. Určitě je to také tím, že je teď zraněn, ale už při přestupu se mi zdálo, že 30 mil. eur je za něj prostě moc. To samé se dá říct o Götzem, od kterého jsem čekal mnohem více. Z tohoto přestupu jsem zatím nejvíc zklamaný, ale třeba ještě ukáže jaký je fotbalista. Podle mého ho zkazil Bayern, kdyby zůstal v Dortmundu, tak pomůže nejen týmu, ale i sobě. Jsem ale rád, že ho fanoušci celkem kladně přivítali. Ani si nechci představit, jak by hrál, kdyby na něj celý zápas pískali. Snad až se vrátí Reus, tak zase začnou oba řádit.

S: Přes léto jsme i podle mého posílili hodně slušně. Přišli jak mladí hráči co mají svojí budoucnost teprve před sebou (Embolo, Bentaleb), tak i zkušení hráči, kteří mají už něco odkopáno a dodají týmu potřebný klid (Naldo,Konoplyanka). Kdybych se měl zastavit u jednotlivých hráčů, tak Naldo se ihned zabydlel v základní sestavě. Výkony, zejména v prvních kolech, mohli být lepší, ale spíše se svezl s nevydařenými výkony celého týmu. Na Schalke velice zkušený a nadstandartní stoper. V posledních zápasech se také velice dobře rozehrávají Bentaleb s Konoplyankou, prvně zmíněný se nádherně trefil v Augsburgu a poté i doma proti Mohuči. Konoplynka zase poslední zápasy začíná potvrzovat, proč si ho právě Schalke vybralo. Zdobí jej rychlost, dynamika a efektivní zakončení. Velice dobře se jevil ze začátku také Breel Embolo, je to úplně odlišný typ útočníka než Huntelaar. V Augsburgu si však nešťastně přivodil zlomeninu kotníku a bude tak skoro půl roku mimo hru. Hořké chvíle pro něj, přeji brzké uzdravení. Aby těch zranění nebylo málo, tak další posila Coke (přišel ze Sevilly) se stihl zranit už v létě při svém prvním zápase za Schalke. Doktoři jeho návrat plánují někdy na přelomu listopadu a prosince.

Byl zmíněn Marco Reus. Jak moc Dortmundu chybí?

D: Tady to nebudu protahovat. OBROVSKY! Snad bude co nejdříve fit. Hra bez Marca je hodně znát, až se vrátí, tak zase uvidíme starý dobrý Dortmund!

Je letošní tým silnější než ten loňský?

D: Netroufnu si říct, zda je silnější nebo slabší, protože je za námi málo zápasů abych to mohl porovnat. Tým ale prošel velkou změnou. Hummelse nahradil Bartra, který Hummelsovy kvality určitě nemá. Tenhle přestup asi bolí nejvíc, ještě když odešel do Bayernu. Mkhitaryan měl určitě zůstat. Minulá sezóna byla jeho nejlepší v jeho kariéře, dovolím si říct, že byl v té době nejlepším hráčem Dortmundu. Avšak asi mu to stouplo do hlavy a hned po něm šáhl Manchester United, ve kterém vůbec nehraje. Je to velká škoda, že odešel. Dále jsem byl smutný i z odchodu Gündogana, kterého ale skvěle nahradil Weigl. Julian mě hodně baví, společně s Castrem hrají velmi dobře. Mrzí mě také odchod talentovaného Leitnera (Lazio) a hlavně srdcaře Blaszczykowského (Wolfsburg).

S: Porovnat loňský a letošní tým je velice těžké. Pustili jsme Matipa do Liverpoolu, spolu s nim odešel za velké peníze i Leroy Sané do Manchesteru City. Za ně však podle mě přišly kvalitní náhrady jako Naldo či Konoplyanka. Ještě se zmíním o Saném. Mluvím jen za sebe, ostatní fanoušci můžou mít jiný názor, ale Leroy mohl klidně u nás ještě jednu sezónu zůstat, vypracovat se v lídra týmu a poté odejít. U nás měl někdy výkyvy formy, někdy na něm stál výkon týmu, podruhé zase zápas odflákl. Je ale pravda, že peníze, co nabídl Manchester (50 miliónů eur), se odmítají klubu jako Schalke jen těžko, a proto vedení Leroye pustilo. V konečném důsledku ještě s příchody hráčů jako Bentaleb, Stambouli, Coke si myslím, že tým je o něco lepší než byl loňskou sezónu. Před sezónou se mi vlil do těla elán, že v TOP4 nemůžeme chybět, ale po mizerném úvodu uvidíme.

V sobotu bude k vidění velké derby Dortmundu se Schalke. Co pro Vás tenhle zápas znamená? Jak na vás působí tým soupeře?

D: Pro mě to znamená, že se v sobotu v 18:30 usadím do křesla a vychutnám si jedno z největších derby na světě. Už jen skutečnost, že oba kluby jsou od sebe vzdálené jen 32km je něčím speciální. Co mi však dělá vrásky na čele je to, že Dortmund jde s formou dolů a Schalke nahoru. Docela mě úvod do sezóny od Schalke překvapil, přece jen taky velmi posílili (Konoplyanka, Embolo…), a tak proč se jim tak nedařilo, bylo pro mě velkým otazníkem. Z posledních šesti zápasů však nepoznali chuť prohry, takže to pro Dortmund nebude lehký zápas.

S: Na Revírní derby se těším vždy už několik týdnů dopředu. Nenávist a rivalita obou táborů z toho dělají vrchol každého podzimu a jara. Za mě většího zápasu v Bundeslize není :) Dortmund, jako každoročně, bojuje společně s Bayernem o ty nejvyšší příčky. Tuším předloni měli menší výpadek formy, kdy skončili až šestí, ale výrazně za to mohl podzim, který zakončili na sestupových pozicích. Letos v létě Dortmund posílil snad nejlépe ze všech v lize, a to se mi jako fanouškovi rivala neříká snadno :) Podepsali velice nadějné mladé talenty (Dembélé, Mor…), kterým může patřit budoucnost, k tomu tým doplnili Schurrlem a navrátilcem Gotzem, v Barceloně si ještě vyhlédli stopera Bartru. Velice kvalitní tým.

Jaký průběh zápasu očekáváte?

D: V posledních třech střetnutích padlo dohromady 12 branek, tak hlavně očekávám góly. Oba týmy mají dobrou ofenzivní sílu. Doufám, že utneme jízdu Schalke, a že po šesti zápasech opět poznají, jak chutná prohra. Dortmund do toho musí dát vše. Čtvrtý zápas bez výhry by byl velkým zklamáním.

S: V derby se říká, že favorita lze hledat jen těžko, to samé si myslím i teď. Očekávám vyrovnané utkání, které by mohla rozhodnout třeba jedna standartní situace.

Jaký je Váš tip na výsledek?

D: Doufám, že jim dáme alespoň bůra, to by byla dobrá náplast po předchozích zaváháních. Ale ne, budu optimista – vyhrajeme 3:1.

S: Nebyl bych to správný fanda, kdybych nevěřil v naší výhru. Takže 2:1 pro Konigsblauen. :)

 

 

NovějšíOčima fanoušků: Arsenal - Tottenham
StaršíOčima fanoušků: AC Milan - Juventus