Očima fanoušků: Fiorentina - AS Řím

Aktuální kolo Serie A zítra zakončí zápas mezi Fiorentinou a AS Řím. Právě tohle utkání jsme si vybrali pro účely nové rubriky "Očima fanoušků", kde se budeme pravidelně snažit vyzpovídat příznivce zúčastněných klubů. Věříme, že Vás tahle nová rubrika zaujme a získá si své fanoušky :)  

Za fanoušky Fiorentiny odpovídal Hans z facebookové stránky Fiorentina.cz, za AS Řím pak zástupce facebookové stránky AS Řím fans CZ/SK. Oběma tímto ještě jednou děkuji.

Nejprve něco málo k pohárům. Oba týmy mají za sebou úvodní zápas v Evropské lize, kde mimo jiné narazí také na český tým. Jak je pro Vás tahle soutěž důležitá a kam může Váš tým dojít?

AS - Myslím si, že jí většina větších klubů bere jako podřadnou soutěž, o čemž svědčí i první kolo, kdy tyto kluby poslaly do hry především hráče z lavičky. U nás to nebylo jiné. Osobně jsem měl možnost sledovat 4 zápasy prvního kola a ani jeden z favorizovaných celků nepředváděl obvyklé výkony z ligové scény. Takže těžko teď odhadovat. Pro nás (AS Řím) je to možnost, jak protočit sestavu a jak dát příležitost hráčům z lavičky, aby se poprali o své místo v základu. Bohužel první zápas tak nevypadal. Uvidíme dál, pokud se změní myšlení vedení týmu, tak máme jistě kádr na to, abychom postoupili do jarních bojů a v play-off vyzvali jakéhokoliv soupeře.

F - Soutěž pokládám za velmi důležitou, protože znamená přísun penéz do klubové kasy, zvýšení prestiže klubu a hlavně případný úspěch pomůže také do koeficientu, ve kterém Itálie dlouhodobě ztrácí tempo. Co se týče Fiorentiny, tak tenhle rok moc nevím, co čekat. Postup ze skupiny je nutnost a kádr, alespoň papírově, by měl mít minimálně na čtvrtfinále.

Když se podíváme na celkovou situaci v Serii A, posledních pět let je ve znamení Juventusu, který je na titul výrazně favorizován i letos. Jak tuto dominanci vnímáte? Mají ostatní týmy na to jej nějak výrazněji ohrozit?

AS - Bohužel si myslím, že v letošní sezóně tomu tak jistě nebude. Každý z předních týmů ligy oslabil, kdežto Juventus netradičně utrácel. Má velmi široký kádr, pevnou obranu, dobrou kostru týmu, je v laufu a nevím, co by se muselo stát. Osobně bych si přál, aby se našel konečně nějaký soupeř, který Juve sesadí z trůnu, ale nevidím nikoho, kdo by to letos dokázal.

F - Juventus je momentálně úplně jinde než ostatní kluby. Aktuálně mu asi nemůže dlouhodobě konkurovat nikdo. Tento rok by je mohla prohnat Neapol, kde Sarri odvádí velmi dobrou práci a možná právě AS.

AS Řím přes léto přišel o Miralema Pjaniće, který odešel právě do Juventusu. Jak moc tím utrpěla hra AS a kdo by ho měl nahradit?

AS - Jeho místo by měl zaujmout mladý středopolař Paredes, ale ten zatím nenaplňuje očekávání. Možná nezvládá ten tlak vyvíjený na něj. Jinak bez Pjaniće je naše hra zatím taková kostrbatá a bez nápadu. Hlavně je to ztráta pro standardní situace, neboť tento hráč hodně zápasů rozhodoval z přímého kopu. Pořád se však i jako fanoušci uklidňujeme tím, že je začátek sezóny a vše má svůj čas na to, aby si to sedlo. Jinak odchod Pjaniće do Juve byla velká událost a Miralem je teď u nás vedený jako nepřítel číslo 1. Určitě ho na Stadio Olimpico nečeká vřelé přivítání.

Co ukázal start do ligové soutěže a jak celkově hodnotíte šance a sílu vašeho týmu v této sezóně?

AS - Směrem vpřed máme silný tým, do obrany je to už horší, což prokázaly první zápasy. Je tam mnoho chyb, na stoperu nám značně chybí zraněný Rüdiger a problémy máme i tradičně na krajním bekovi, kde zatím Jesus nenaplňuje očekávání a padá přes něj spousta branek - například i jako posledně s Plzní, nebo v lize proti Sampdorii... Tento nákup nevyšel, ale třeba se ještě zvedne. Osobně mě mrzí, že tyto posty nezalepují naši odchovanci z juniorky, kteří tradičně hrají pohledný a účelný fotbal. Jinak letos chceme opět atakovat nejvyšší příčky a zajistit si účast v Lize mistrů. Pokud bychom chytili vítěznou vlnu, tak by bylo fajn nahánět na čele tabulky Juventus.

F - Zatím to vypadá, že budeme rádi když skončíme do desítky. Vstup špatný, výkony matný... Snad se to srovná.

V souvislosti s AS Řím je poslední dobou jasně nejprobíranějším hráčem Francesco Totti, který letos nastoupil již do své 23. sezóny v dresu tohoto klubu. Jak vnímáte tohoto hráče vy?

AS - Totti je symbol našeho milovaného klubu. I v jeho letech je pro nás nepostradatelným. Neznám žádného hráče, který by svým přínosem takhle ovlivnil všechny na hřišti. Dokáže nečekaně zrychlit hru, jeho kopací technika je vytříbená a celkově bychom na něj mohli sypat jen samé superlativy. To máte jako poslední ligový zápas se Sampdorií. Prohrávalo se 1:2, diváci bučeli, pískali... Najednou vyběhl na hřiště Totti a tleskalo se ve stoje, fandilo se, atmosféra se úplně změnila, a to i za toho nepříznivého stavu 1:2. Když poté Totti proměnil penaltu v nastavení a rozhodl o výhře 3:2, někteří diváci brečeli a zároveň byli nesmírně šťastní. To jen dokazuje, co pro nás fanoušky i samotný Řím Totti znamená. Ne nadarmo můžete v hledišti často vidět transparenty NO TOTTI, NO PARTY.

F - Totti je obrovská legenda a ve 40 by pořád strčil víc než půlku ligy do kapsy. Měl nějaký excesy ale ta klubová věrnost je obdivuhodná.

Teď už k samotnému zápasu. Co od něj očekáváte?

AS - Fiorentina hraje podobným stylem jako my. Drží míč, chce útočit. Takže nečekám žádnou hru ze zabezpečených obran, ale útočný, atraktivní fotbal. Bude se hrát především po stranách a oba brankáři si hodně zachytají.

F - Hrajeme doma a proti TOP týmum se umíme vytáhnout, ale zatím moc nevím, co od těch našich kopálistů čekat. Abychom měli šanci uspět, musí všichni hrát úplně jinak než doposud, protože s tím, co zatím předvádíme, je to tak akorát na pěkný průšvih. Bohužel, ač jako věčný optimista, spíš favorizuju soupeře.

A jaký je váš tip na výsledek?

AS - 2:2

F - Nerad tipuju ale myslím že Řím neprohraje.

 

 

 

NovějšíOčima fanoušků: Barcelona - Atlético Madrid