Očima fanoušků: Liverpool - Manchester United

Až na pondělní večer byl naplánován šlágr osmého kola Premier League, velké derby, ve kterém Liverpool přivítá Manchester United. Jak jsou fanoušci těchto týmů spokojeni s úvodem sezóny a jak vidí dnešní zápas? O tom a mnohém víc si můžete přečíst v následujícím článku.

Na otázky odpovídal administrátor stránky Liverpool FC - navždy SK/CZ, tímto mu děkuji za spolupráci. Jelikož se zatím nepodařilo navázat spolupráci se stránkou o Manchesteru United, musel jsem sáhnout do vlastních zdrojů. Věřím, že Vás čeká příjemné čtení. Zároveň uvítám jakékoliv ohlasy, připomínky nebo nápady na zlepšení, pro tyto účely můžete napsat na facebookový profil této stránky.

Liverpool prožívá skvělý úvod sezóny, hraje pohledný fotbal, a když pomineme smolný zápas na Burnley, tak je na tom velmi dobře i výsledkově. Dobře je na tom, až na jeden týdenní výpadek, také Manchester United, kde to po třech sezónách opět vypadá na útok na titul. Jak Vy hodnotíte úvod sezóny a kde je podle Vás největší změna oproti minulým ročníkům?

L: Úvod sezóny hodnotím veľmi pozitívne a ako fanúšik Liverpoolu mám z toho obrovskú radosť. Myslím si, že sa momentálne najviac prejavuje letná príprava našich hráčov pod Jürgenom Kloppom. Keď prišiel tento chlapík v minulej sezóne do nášho klubu veľa hráčov tvrdilo, že intenzita tréningov je oveľa väčšia ako to bolo doteraz. Hneď po niekoľkých týždňoch sa dostavili následky – mali sme vtedy veľa zranených hráčov (skoro všetkých trápil natiahnutý hamstring). Už po minulej sezóne Klopp avizoval, že sa teší na svoju prvú letnú prípravu v našom klube a že jeho hráči budú trénovať trojfázovo aby nabrali potrebnú kondíciu. Myslím si, že práve tento faktor sa ukazuje hneď v úvode novej sezóny. Hráme pekný, rýchly a energický futbal a strieľame pomerne veľa gólov.

MU: Aktuálně se nacházíme na sedmé příčce, což samo o sobě není dobré, ale i tak ve mně převládá spíše spokojenost. Jak již bylo zmíněno, výkony podáváme celkem dobré a jistě budeme útočit na nejvyšší příčku, bohužel tam byl ten týden, kdy to herně ani výsledkově vůbec nešlo. Od té doby je to ale opět lepší, Leicester jsme velmi dobrým výkonem jasně přehráli, se Zoryí jsme si pohlídali vítězství, proti Stoke jsme sice získali pouhý bod, kdo ale zápas nebo alespoň jeho sestřih viděl, tak si obrázek udělá sám a vyhrát 5:0, tak se asi nikdo nedivil, výkon byl skvělý, jen to tam nepadlo. Doufejme, že v dalších zápasech budeme mít více štěstí. Největší změnou je určitě příchod Mourinha, zmínit také musím, že se povedlo doplnit kádr o další skvělé hráče. Pogba se zatím stále rozehrává, i tak už zvládl ukázat své kvality a není pochyb, že bude přínosem. O kvalitách Ibry tu asi psát nemusím, ihned měl na hru pozitivní vliv, a i když poslední zápasy vyšel gólově naprázdno, tak věřím, že se brzy opět trefí. Bailly podává skvělé výkony a ihned se usadil v základní sestavě, tam zatím nepatří Mkhitaryan, který potřebuje nějaký čas na adaptaci a příliš mu nepomohlo ani jeho zdraví, věřím však, že nám brzy ukáže, jak dobrá to byla investice.

V předchozích odpovědích jste oba zmínili Kloppa, respektive Mourinha. V čem je podle Vás jejich největší přínos?

L: O Kloppovi by som mohol písať aj celé dni. Ja toho charizmatického Nemca úplne žeriem a to doslova vo všetkom. Okrem trénerských schopností na ňom obdivujem aj jeho ľudskú stránku. Sledoval som jeho prácu a úspechy už v Dortmunde. Po odvolaní Brendana Rodgersa som sníval iba o jednom trénerovi – Jürgen Klopp. Na začiatku to vyzeralo veľmi nereálne a hlavne média tomu nedávali veľké šance, no veril som, že Klopp by sa mohol stať trénerom Liverpoolu. No a 8.októbra 2015 sa môj sen stal skutočnosťou :D Klopp miluje veľké výzvy (7 rokov v Mainzi a 7 rokov v Dortmunde ak sa nemýlim). Liverpool je preňho určite obrovská výzva – klub s obrovskou históriou ktorý však v posledných rokoch nezažíva najlepšie časy (aspoň čo sa týka získavania trofejí). Jurgen doslova dýcha s klubom a je prepojen s jeho fanúšikmi. Zápasy prežíva veľmi emotívne pri postrannej čiare. Je proste plný energie a nadšenia. Myslím, že pre náš klub bol ako stvorený. Presne takého muža potrebujeme pri ceste späť na vrchol. Liverpool je klub ktorý má neuveriteľnú históriu a spolu s Manchestrom United sú najúspešnejšie kluby na ostrovoch. 26 rokov čakania na titul v PL je však veľmi dlhá doba. Ak nás ma niekto vrátiť opäť na vrchol, tak potom to je Jurgen Klopp.

MU: Abych se přiznal, tak osobně jsem ho příliš rád neměl, pomalu si však na něj zvykám a hlavně oproti Van Gaalovi je to vítaná změna. Mourinho je obrovská fotbalová persona a hlavně je to vítěz. Má respekt hráčů i fotbalového světa, nespokojí se s málem a nebojí se udělat velké změny, jako třeba posazení Rooneyho, k čemuž jeho předchůdci neměli odvahu. Také je osvěžující vidět kouče prožívat zápas a snahu hráče nějak řídit, přeci jen toho jsme si v uplynulých dvou sezónách příliš neužili. Oceňuji také taktický přístup, jeho rozhodnutí dávají smysl, nepovedlo se mu podle mě pouze derby s City, kde trochu zariskoval s nasazením nerozehraného Mkhitaryana a po zranění se navrátivšího Lingarda. Celkově ale jsem s jeho prací zatím spokojen.

V souvislosti s United se teď hodně probírá Wayne Rooney, který tu již byl lehce zmíněn. Jaký je Váš pohled na jeho aktuální situaci?

MU: Wayne je obrovská ikona klubu, vzhledem k jeho umístění v různých klubových žebříčcích je jisté, že se na něj jen tak nezapomene, jeho posazení na lavičku je však bohužel logickým vyústěním jeho výkonů z posledních let. Ano, nejedná se pouze o záležitost posledních měsíců, začalo to již na konci Fergieho éry, který se jej nebál v posledním roce kariéry občas posadit. Tehdy mu u fanoušků rozhodně nepomohlo, že odmítl podepsat novou smlouvu, po odchodu Fergusona si však vymohl nejvyšší plat v celé lize, to je ale na trochu jiné povídání... Od té doby však neukazuje, že si tyhle peníze zaslouží a jeho výkonnostní křivka jde stále dolů. Už nemůžeme tvrdit, že by se jednalo o pouhý výpadek. Rooney ztratil svou rychlost a výbušnost, už to není hráč, co lítá od šestnáctky k šestnáctce, což jej zdobilo nejvíce. Horší je, že ztrácí i v základních fotbalových dovednostech - je šíleně nejistý při zpracování, kazí relativně hodně krátkých nahrávek, je i slabší v soubojích. Občas se sice stane, že v sobě najde chuť a zahraje dobře, bohužel takových zápasů je čím dál méně a v kádru navíc máme hráče, kteří na jeho pozicích hrají lépe. Těžko říct, jak to s ním bude dál... Jedno je ale jisté, pokud u něj nedojde k nějaké razantní změně, tak na základku United a také národního týmu podle mě již nemá.

Liverpool letos nehraje evropské poháry, Manchester United pouze Evropskou ligu. Může to týmu nějak pomoct?

L: Podľa mňa je to veľká výhoda, z ktorej ešte môžeme a verím že budeme ťažiť v tejto sezóne PL.

MU: Klub velikosti Manchesteru United patří do Ligy mistrů, bohužel letos tam chybí, i tak se na tom však dají najít nějaká pozitiva. Tým je stále ve fázi budování, při absenci těžkých zápasů v Lize mistrů se může více soustředit na ligovou soutěž a mít čerstvější hráče. Zároveň jsem ale rád, že hrajeme alespoň Evropskou ligu. Asi se shodneme, že pro velkokluby to není soutěž, která by byla brána až tak vážně, ale při tak širokém kádru, jakým disponujeme, to vytváří prostor právě pro hráče, kteří v lize příliš času nedostávají. Každopádně doufám, že je to letos na dlouho dobu naposledy, co v Lize mistrů chybíme.

Teď již k dnešním soupeřům. Jak hodnotíte druhý tým a celkově výkony pod Kloppem/Mourinhem?

L: Nie som fanúšikom obrovských nákupov za prehnané peniaze a už vôbec nefandím Mourinhovi. Ich hru nemôžem hodnotiť, keďže som nevidel v tejto sezóne ani jeden zápas United. Výsledkovo ale určite nemôžu byť spokojní. Myslím si, že po siedmich odohraných kolách si fanúšikovia Manchestru United predstavovali tabuľku PL trochu inak – zvlášť keď utratíte tak veľké peniaze za niektorých hráčov.

MU: Jürgen Klopp je borec a ohromný sympaťák a přeji mu jen to nejlepší, bohužel se ujal klubu, kterému to samé přát nemohu... :D Teď vážně. Už minulou sezónu byl jeho vliv na tým viditelný, letos ve skvělé práci pokračuje. Liverpool hraje vážně dobrý ofenzivní fotbal a hlavně s nejlepšími týmy umí uhrát skvělý výsledek, oproti minulým rokům to pak vypadá, že by mohl zvládat i zápasy se slabšími týmy, kde na můj vkus hodně ztrácel. Prohru s Burnley nepočítám, možná bych to přirovnal k našemu zápasu se Stoke, i takový je občas fotbal. Jsem zvědavý, jak dlouho si formu udrží a zda Klopp dokáže Liverpool vytáhnout zpět, zatím je na velmi dobré cestě.

Kdybyste si mohli vybrat jednoho soupeřova hráče do svého týmu, který by to byl a proč?

L: Možno so mnou v tomto nebude súhlasiť väčšina fanúšikov Liverpoolu, no osobne sa mi veľmi páči mladý útočník Marcus Rashford. Jeho jediného by som si vedel (a aj chcel) predstaviť v Liverpoole. Podľa mňa má tento hráč pred sebou obrovskú kariéru.

MU: Liverpool má pár vážně zajímavých hráčů, líbí se mi třeba Mané a už od dob z Hoffenheimu Firmino, musím však napsat jejich ofenzivního kolegu Coutinha, který se mi dlouhodobě velmi líbí a vítězí u mě, i co se týče sympatií. Je to vážně šikovný hráč a navíc střílí nádherné góly.

Jaký průběh zápasu očekáváte?

L: Derby je derby takže očakávam vyrovnaný priebeh zápasu bez ohľadu na momentálnu formu oboch mužstiev.

MU: Za Van Gaala jsme v lize nad Liverpoolem vyhráli čtyři ze čtyř zápasů, ačkoliv byl soupeř herně lepší, jen spaloval šance a fantasticky vždy zachytal De Gea, který pro mě byl minimálně ve třech případech mužem zápasu. Letos jsme na tom herně jinak, bohužel Liverpool je také lepší. Spíše čekám, že domácí budou opět aktivnější, věřím ale, že hráči ze sebe dostanou to nejlepší a uvidíme atraktivní ofenzivní podívanou, doufejme s lepším koncem pro United.

Jaký je Váš tip na výsledek?

L: Ako správny fanúšik samozrejme tipujem výhru svojho mužstva – vyhráme 2:0.

MU: Dnes jsem trochu skeptický, v hlavě se mi nabízí remíza, ale poslední roky na Liverpool umíme a věřím, že na to navážeme a vyhrajeme 1:2.

 

 

NovějšíOčima fanoušků: AC Milan - Juventus
StaršíOčima fanoušků: Stoke - Sunderland